Zavolejte nám (Po 9-17, Út 8-16, St 10-18, Čt-Pá 7-15)

Elektronický výcvikový obojek - jak vybrat?

Trápíte se s výcvikem svého psa? Pejsek nereaguje, utíká za zvěří, neposlouchá povely a vy si říkáte, že by se hodila účinná výcviková pomůcka? Elektronické obojky (často nesprávně označované jako elektrické) podpoří a urychlí výcvik vašeho psa. Moderní metoda se s úspěchem využívá pro běžný i profesionální výcvik. Jak správně vybrat elektronický obojekt a jak metodu používat?

Elektrický obojek pro malé, střední i velké psy

Elektronické obojky na trhu vyhoví psům cca od 5 do 50 kg, takže vyberete model vhodný pro velmi malé i velké psy. Správný výběr je pro vaši spokojenost a úspěch výcviku nezbytný a kromě velikosti je dobré zohlednit také druh korekcí vzhledem k temperamentu psa, účel a prostředí výcviku.

 

 

 

Druhy výcvikových signálů a jak je používat

Elektronické obojky se vyrábí jako výcvikové pomůcky a jejich signály slouží pro upozornění, nikoliv trestání psa. Signalizace je rychlejší a srozumitelnější než většina jiných způsobů výcviku a umožňuje výcvik bez vodítka i na větší vzdálenost. Nervová soustava psa mu dovolí chápat pouze pohotovou reakci na jeho chování, proto je rychlost vaší reakce klíčová.

 

Vyberte elektronický obojek na míru podle základních kritérií:

 

  • Povaha výcviku - jakou paletu atributů u EO skutečně využijete? Jiné vlastnosti vyhledá chovatel pro dotažení několika povelů, než-li trenér specializovaných psů. Hledáte obojky vhodné pro aktivní vyžití v terénu nebo výcvik loveckých psů? Povedete smečku loveckých psů, nebo jen korigujete nešťastný zlozvyk psího mazlíčka?

 

  • Prostředí - budete trénovat v terénu, interiéru, v extra teplotách nebo v dešti? Pokud pejsek miluje vodu, využijete vodotěsný obojek pro plavání. Na běžné vycházce pohodlně zajistíte disciplínu s voděodolnými vlastnostmi. Pro domácí použití lze zakoupit levnější obojek bez ochrany.

 

  • Dosah - jaký dosah pro výcvik si představujete? Počítejte i s komplikací vzhledem k členitému terénu nebo prostředí s obtížnou dostupností signálu. Dosah obojku je možné vybrat od 200m do 16km.

 

  • Plemeno - funkce odpovídají malýmstředním nebo velkým plemenům psů, zejména velikostí zařízení, vvariantami korekcí a nabídkou jejich regulací. Některé škály intenzity se pohybují od 0 -100 s plynulou regulací, jinde stačí nižší nebo základní škála. Zohledněte i zdravotní stav psa (nemá slabé srdce nebo např. epilesii?).

 

  • Temperament psa - také povaha pejska rozhoduje o tom, který typ obojku bude nejefektivnější. Velmi temperamentní povahy mohou ignorovat nižší korekce, citlivější pes naopak zareaguje již na mírnější upozornění. Jak váš pes reaguje na pokárání? Klopí uši stáhne ocas nebo se vůbec necítí provinile? Nikdy EO neužívejte pro výchovu velmi agresivních nebo intenzivně neurotických psů!

 

  • Kombinace - velmi progresivní je v současnosti rozšíření výcvikových obojků o další vlastnosti, např. funkci ohradníkuGPS lokátoru či obojku proti štěkání aj. Funkce GPS je ideální při tréninku v terénu (např. loveckých psů), kdy potřebujete mít o pohybu psa přehled.

 

  • Roli hraje také pohodlí při výcviku - jak sedne vysílačka do ruky, zda je ergonomicky tvarovaná, kapesní nebo robustní. Není přijímač pro vašeho pejska zbytečně rozměrný? Důležitá v otázce komfortu je přiřazení funkcí k tlačítkám, čitelnost údajů na displeji a jednoduchá manipulace (přehledná tlačítka, oddělená tlačítka pro každou funkci, rozlišení a velikost displeje).

 

  • Obojky vyberte dobíjecí, nebo na baterie

 

 

Druhy výcvikových obojků pro psy podle korekce

Výcvikové obojky pro psy lze vybírat podle řady parametrů, například dle typu korekce, který nabízejí. Na trhu se můžeme setkat především s následujícími typy.

  • Elektrické obojky – elektronické výcvikové obojky využívají jako typ korekce elektrostatický impuls. Kvalitní obojky dávají na výběr až ze stovky úrovní elektrostatického impulsu, kterým lze pejska upozornit na nevhodné chování, přimět ho reagovat na zavolání nebo na povel. Elektronické obojky jsou bezpečné, snadno se ovládají a nabízejí zpravidla i další typy upozornění (vibrace, zvuk apod.).
  • Vibrační obojky – tento typ výcvikových obojků pracuje s vibrací, která je pejskovi nepříjemná, ale nikdy by ho neměla bolet. Vibrační obojky od předních výrobců mají až sto úrovní vibrací, takže je lze perfektně nastavit na potřeby vašeho pejska. Podobně jako elektronické obojky i ty vibrační pracují zpravidla s ostatními typy signálů (zvuk, elektrostatický impuls apod.).
  • Zvukové obojky – zvukové upozornění bývá při výcviku používáno jako první, poté následuje vibrace, případně elektrostatický impuls. Zvukový obojek nabízí i další typy upozornění, zpravidla je to vibrace a elektrostatický impuls.
  • Ultrazvukové obojky – tento typ výcvikového obojku pracuje s ultrazvukem, který je pejskovi nepříjemný a lze ho tak snadno upozornit na to, že provádí nesprávnou činnost nebo opakuje chybu (tzv. záporný signál).
  • Sprejové obojky – výcvikový obojek používá jako korekci sprej, který je pejskovi vstříknutý pod čumák. V některých případech je lepší než korekce pomocí impulsu nebo vibrace a pro psa je také mnohem šetrnější.

 

 

Elektronické výcvikové obojky jako metoda výcviku psa

Většina výcvikových obojků využívá 2 - 3 druhy upozornění. Prvním je zvukový signál, druhým vibrace a třetím elektrostatický impulz. V nabídce ale najdete obojky zcela bez impulzu, sprejové nebo ultrazvukové. Používejte signály vždy stejným způsobem, aby si pes zvykl. Zvolte si zvlášť signál k upozornění i pro pochvalu psa. Nastavení i vyslání signálu psovi na obojek řídíte vy, prostřednictvím vysílačky ve vaší ruce.

 

 

1. Krok: Správné nastavení síly

Pejska s výcvikovým obojkem seznamujte postupně. Vaším prvním krokem by měl být výběr a nastavení signálu/korekce. Potřebujete nastavit takovou úroveň, na kterou pes zareaguje – tj. věnuje vám pozornost (například přestane provádět určitou činnost, ohlédne se po vás apod.), ale nezakňučí ani neprojeví jiné známky bolesti. Pozorně sledujte reakci psa na každý stupeň a sílu nastavujte vždy od nejnižšího stupně! Správná síla upozornění závisí na velikosti, ale hlavně povaze - temperamentu psa.

 

2. Krok: Povel a signál

Upozornění používáme vždy zároveň s konkrétním, jasně vysloveným povelem (například nesmíš, sedni, k noze). Psa oslovíme, zadáme povel a připojíme první, zvukový signál. V případě neuposlechnutí následuje opět povel a vysíláme již impulz případně vibrace. Korekce následuje do 0,5 vteřiny po neuposlechnutí psa, tedy okamžitě. Touto metodou pes rychle pochopí souslednost upozornění, takže nakonec při výcviku stačí používat jen první signál.

Důležité je psa ihned po uposlechnutí výrazně chválit a odměnit třeba pamlskem.

 

 

 

 

 

Značky elektronických obojků

 

Při výběru elektronického obojku je důležitá kvalita zpracování, o které vám napoví i značka. Nakupujte u autorizovaných prodejců, abyste předešli nákupu nekvalitních napodobenin.

 

  • Elektronické obojky Aetertek –  nabízejí hned tři stupně upozornění (zvukové, vibrační, elektrostatické), vyznačují se jednoduchým ovládáním a škálou signálů cca 1 - 10 stupňů. Obojky Aetertek jsou robustní, mají dlouhou životnost a hodí se i do horších terénů. 
  • Elektronické obojky SportDog – americký SportDog patří mezi špičkovou a přitom cenově dostupnou výcvikovou technologii s vynikající vodotěsnou výbavou pro plavání psa. U SportDogu také nedochází k obvyklému zkracování dosahu ani v členitém terénu, jako je tomu běžně u obojků.
  • Elektronické obojky Petrainer – uživatelsky velmi oblíbené produkty pod značkou Petrainer mají vysokou škálu nastavitelné intenzity signálů (0 - 100), design pro snadné ovládání a 3 typy korekcí. Jedná se o nejuniverzálnější zařízení na trhu, vhodné pro každou velikost i temperament pejska.
  • Elektronické obojky PetSafe – také tyto elektronické obojky jsou vyhledávané uživateli. Nabízejí 3 druhy korekcí, vyberete mezi nimi modely pro velké i malé psy.
  • Elektronické obojky Canicom - tato kvalitní francouzská značka nabízí širokou řadu modelů pro různé typy výcviků psa. Vyberete si mezi nimi kratší dosah i vysoké vzdálenosti, disponuje 3 druhy korekcí, ale i např. sprejovou variantou a především funkcí Booster, která umožní navýšit skokově sílu impulzu. Booster je pojistkou do krizových situací a účinnou metodou pro psy utíkající za zvěří apod.
  • Vysoké požadavky profesionálních kynologů splňují značky Dogtra, Martin System, Garmin nebo E-Collar
  • Při naháňkách a pro lovecký výcvik psů se můžete spolehnout na D.T. Systems, Garmin či Dogtru

 

 

 

 

Jak vybrat výcvikový obojek?

 

Elektronické obojky vám podle typu nebo značky poskytnou různé funkce, liší se rozsahem impulzů, vzdáleností pro výcvik, ale třeba také vodotěsností. Když budete elektronický obojek vybírat, ujasněte si, co od něho očekáváte. Budete ho používat pro běžný výcvik na zahradě nebo v parku? Nebo hledáte spíš profesionální výcvikový obojek, který bude mít dosah až několik kilometrů, odolá vodě i námaze a budete ho moci použít pro výcvik více psů?

  • Dosah elektronického obojku – na trhu jsou dostupné obojky s dosahem  300 m až desítky km. Pro trénink v členitém terénu (např. les) je vhodnější zvolit delší dosah.
  • Typ korekce – obojky zpravidla používají zvukový, vibrační a elektrostatický impulz. Existují i obojky s funkcí ultrazvuk nebo sprej.
  • Vodotěsnost – pokud budete cvičit psa v extrémních podmínkách nebo ve vodě, je vhodné zvolit  obojek s označením ponořitelný (voděodolný ani vodotěsný pro potápění psa nestačí).
  • Počet psů – existují elektronické obojky umožňující výcvik i dvou a více psů najednou (stačí jen přikoupit elektronický obojek navíc, ovládání je přes jednu vysílačku).
  • Baterie a nabíjení – rozmyslete si také, zda vám vyhovuje dobíjecí nebo bateriové zařízení. Dobíjecí obojky jsou vhodné pro pravidelné a dlouhodobé používání, bateriové zase pro občasné využití.

 

 

 

Jak funguje a v čem pomáhá elektronický obojek pro výcvik psa

Každý pes je jiný a jeho úspěšný výcvik vyžaduje důslednost, trpělivost a jasné pokyny psovi. Elektronický výcvikový obojek slouží jako zdůraznění povelu, a tím psovi usnadňuje učení. V profesionální kynologii se využívá pro doladění detailů, ale i pro výcvik problémových psů. V běžné praxi zlepšíte u psa chápání povelů a obojek vám pomůže také odstranit nevhodné chování psa. Klíčové je správné používání výcvikového obojku, kdy společně s povelem přichází i korekční signál. 

 

  • Základní poslušnost psa – zvládnutí povelů jako je například přivolání psa, k noze, sedni, lehni apod. patří k základní poslušnosti psa. Disciplínu lze efektivně podpořit právě výcvikem s výcvikovým obojkem. S obojkem můžete nahradit i některé povely jako "ke mně" apod.
  • Utíkání ze zahrady, za zvěří apod. – pokud váš pejsek patří k typickým „útěkářům“, kteří nevidí a neslyší jakmile zavětří zvěř nebo jiného psa,  je elektronický obojek správným řešením. Dosah elektronických obojků je třeba až několik kilometrů, takže psa máte stále pod kontrolou. Pokud pes neposlouchá, využijte vyšší stupeň signálu, protože práh vnímání je vlivem adrenalinu zvýšen a pes běžné povely v tuto chvíli nevnímá.
  • Nevhodné chování a štěkání – elektronické obojky pomáhají psa odnaučit také nežádoucí zlozvyky, kdy pomocí korekce psa odnaučíte pojídat exkrementy, hrabat v odpadcích či skákat na lidi apod.).

 

 

Video: Jak používat elektronický obojek (povel ke mně)

 

 

 


Související produkty

Aetertek AT-918 C
Varianty (2)
pro 1 psa pro 2 psy

Aetertek AT-918C

Skladem
3 790 Kč

Porovnat

Elektrický obojek Petrainer PET998DR
Varianty (1)
pro 1 psa - podsvícený

Petrainer PET998DR

Skladem
1 390 Kč

Porovnat

Elektrický obojek Petrainer PET998DB
Varianty (1)
pro 1 psa - podsvícený

Petrainer PET998DB

Skladem
1 790 Kč

Porovnat

Aetertek AT-919C
Varianty (2)
pro 1 psa pro 2 psy

Aetertek AT-919C

Skladem
5 690 Kč

Porovnat

Canicom 1500 PRO
Varianty (2)
pro 1 psa pro 2 psy

Canicom 1500 PRO

Skladem
8 490 Kč

Porovnat

Canicom 5.201

Na cestě 1 kusů
3 890 Kč

Porovnat

SportDOG® SD-1275E
Varianty (1)
pro 1 psa

SportDOG® SD-1275E

Na cestě 1 kusů
7 390 Kč

Porovnat