Zavolejte nám (Po 9-17, Út 8-16, St 10-18, Čt-Pá 7-15)

Elektronické obojky: které vám pomohou ve výchově a péči o kočky?

 

Elektronické obojky představují dnes už dobře známé produkty, které pomáhají s dohledem a výchovou vašich psích kamarádů. Vybrat si můžete od výcvikových a protištěkacích obojků přes gps i ohradníky, vše pro různé velikosti a plemena psů,... Víte však, že jsou elektronické obojky dostupné i pro kočky a jak vám, coby chovatelům, pomohou? Prospět v péči o kočku vám výrazně mohou gps, monitory aktivity nebo domácí i venkovní ohradníky. 

 

 

Kočka domácí s monitorem aktivity: pružná, zdravá, aktivní

Tak může vypadat vaše domácí šelma pod pečlivým dohledem. Dostatek hraní, vyvážené nutriční hodnoty a zdravý spánek. Jak ale všechno zajistit a co všechno hlídat, když jste denně v práci? Odpovědí, kterou  možná ještě neznáte jsou monitory aktivity!

 

Monitory aktivity se hodí mít, když vaše kočka žije doma, kde má jen omezený prostor k pohybu. Jde o malé elektronické zařízení na obojek vaší kočičky, který nasdílí  údaje o její aktivitě do mobilní aplikace. Monitor aktivity snímá množství pohybu, odpočinku a spánku a měří tak energii, kterou kočka přes den vydá. Zaznamenat můžete také její kalorický příjem.

 

Lze se řídit i doporučením a na základě dat o věku a hmotnosti prostřednictvím monitoru vypočíst údaje o doporučeném kalorickém příjmu. Je to praktický doplněk, když chcete zjistit, jestli se kočičce dostává všeho, co by potřebovala mít. Chytré jsou také možnosti sdílení dat s veterinárním ošetřovatelem vaší kočky.

 

 

Kromě užitečných funkcí to může být také otázka zábavy. Monitory aktivity vám nabízejí možnost propojení skrz sociální sítě, třeba s dalšími chovateli. Můžete se tak navzájem bavit, sdílet a komentovat všechny kočičí záležitosti.

 

 

Gps obojek pro kočku: ohlídá mazlíčka za vás

Ano, je to stejné zařízení, které se těší čím dál větší oblibě zejména mezi chovateli psů. Někdy jde o samostatné gps na obojku, ale často nabízí zároveň i funkci monitoru aktivity. Tohle chytré zařízení pracuje s pokročilou technologií pro určování polohy objektů a nahrává tak do vaší aplikace průběžně polohu a pohyb vaší kočky. Údaje si prohlížíte v reálném čase přes mapu v aplikaci, nebo vše shlédnete přehledně uspořádané v historii. Už žádné tajemství o tom, kam vaše kočička chodí na potulky. Řešení je to samozřejmě k nezaplacení, pokud jde o dohledání ztracených domácích mazlíčků!

 

Elektronický ohradník: nejlepší zabezpečení, když chcete kočku pouštět ven

Pro chovatele kočičích mazlíčků velké trápení a téměř nejčastější dotaz: Jak odnaučit kočku utíkat přes plot? Ať už kvůli sousedům, nebo pro váš klid, vždycky je dobré vaše mazlíčky na pozemku zabezpečit. Kočky jsou v tomto ohledu obzvláště svobodomyslné a vynalézavé, a proto není hledání odpovědi jednoduché.

Jako nejúčinnější opatření se dosud ukazují elektronické ohradníky, které šíří radiový signál a komunikují s malým zařízením na obojku kočky. Ta se s obojkem nesmí k hranici drátu přiblížit - tedy ne bez upozornění korekcí. Tyto signály - zvuk, impulz - si různě vybíráte a nastavíte podle vašeho určení a dispozic kočky. Přestože obvykle korekční výchovné metody nenajdou u koček žádné uplatnění, ohradník kočka vnímá spíše jako vlastnost teritoria a úspěšně se odnaučí k nepříjemné hranici přibližovat.

 

Ohradníky ostatně šíří signál do několika zón, takže v nastaveném pásmu funguje jen zvukové upozornění jako varování před následnou korekcí následujícího pásma, pokud by kočka postupovala dál. Brzy se naučí tento signál rozlišit a postačí jí zvukové upozornění, aby respektovala tento "plot". Korekce si díky neviditelnému drátu nespojí kočka s konkrétním zařízením, ale se samotnou povahou terénu. 

 

Úplně stejný princip lze uplatnit doma, pro malé zóny jak např. odpadkový koš, pohovka, kuchyňská linka atd. Domácí ohradník však na rozdíl od venkovní varianty nevyžaduje k zajištění zóny žádný drát.

 

Jak je to s výcvikovými obojky pro kočky?

Kočka má výraznou osobnost a nikdy nebude stát o to, aby plnila vaše "kousky" na zavolání, jako pes. Poslechnout umí, ale klíčové je, aby sama chtěla. Proto se její výchova spájí především s pozitivní motivací a hrou. Účinná pro výchovu bude hra a odměna, pro pokárání kočky potom bohatě stačí slovo nebo přiložit kočce prst na čumák. Na klasické výcvikáče i proti"mňoukací"/štěkací obojky však  zapomeňte.  Výchovné korekce pro naučení žádoucího výkonu jsou pro kočku matoucí a taky zbytečně razantní. Kočka si možná aktuálně spojí korekci se svým činem, ale více vnímá samotný nepříjemný pocit. Do reflexní paměti si ho ve spojitosti s konkrétním činem neukládá. Ostatně, nechtěné mňoukání, čurání mimo toaletu nebo jiné výrazné projevy u koček mají většinou nějakou racionální příčinu a dají se napravit odstraněním zdroje nežádoucího chování. 

 

 

 

 

 


Související produkty