Zavolejte nám (Po 9-17, Út 8-16, St 10-18, Čt-Pá 7-15)

Poslední žijící psí hrdina, který zachránil lidi z pod trosek WTC, slavil 16 let!

11. září tohoto roku proběhlo 14. výročí útoku na věže Světového obchodního centra, kde zahynulo 2973 lidí a 26 lidí nebylo nikdy nalezeno.

Záchranné operace na World Trade Center se zúčastnilo několik záchranářů, hasičů, policistů, dobrovolníků ale i psů. I letos, u příležitosti 14. výročí vzdali lidi hold na počest hrdinům této traumatické události. Kromě lidí, kteří tento den projevili odvahu, srdce a ušlechtilost, byla mezi nimi i fenka Bretagne, poslední ze 100-ky žijícíh psů, které se zúčastnili WTC záchranné akce.

Bretagne se tehdy poprvé v životě zúčastnila záchranné operace. Jedná se o samičku zlatého rettrivera, která pomohla spolu s jeho majitelkou Denise Corliss. Denise a Bretagne pracovali 12 hodin denně, spali velmi málo, aby co nejvíce času strávili v ruinách. Díky tomu zachránili několik životů. Povolení opustit službu a vydat se do záchranné akce k WTC dostali od jejich pracoviště v Texasu.

Majitelka Bretagne řekla v rozhovoru pro New York Daily, že její pes nejenže pátral v ruinách, ale také svoji přítomností rozveseloval záchranáře a lidi, kteří ztratili svých blízkých v ruinách. Bretagne tak byla psychickou podporou pro vyděšené tváře a pátrající záchranáře uprostřed této tragédie.

"Byla jsem tak vděčná, že jsem měla psa jako partnera, který mi pomohl se přes tohle dostat" - říká Corliss.

Cindy Otto veterinářka, která se starala o sto psů, které se zúčastnili této záchranné akce na World Trade Center, řekla jak zásadní význam mělí psí záchranáři na této události.
"Viděli jsme tam sedíci hasiče bez výrazu v tváři, žádné emoce a když viděli psa, náhle se jim objevil úsměv na tváři.." - Řekla Otto "Ti psy měli sílu rozzářit naději do tmy, i když jen na chvíli..."

Kromě WTC se Bretagne zúčastnila v mnoha jiných situacích, kdy byl lidský život v nebezpečí. Pomohla hledat ztracené lidi po hurikánu Katrina, Rita a Ivan. V současné době je již 6 let v důchodu, ale i přesto nespí na vavřínech. Bretagne pracuje na základní škole v roli terapeuta.

 

Bretagne má narozeniny přesně 11 září. V letošním roce to již byli její 16té narozeniny. Byla pozvaná do New Yorku, kde dostala ocenění jako skutečná hrdinka se všemi poctami. Bretagne byla ubytovaná v 1 Central Parku, kde na ní čekal narozeninový dort a delikatesy. Dále na ní čekal výlet po New Yorku v limuzíně, a také jí vzali na procházku po Time Squer, kde jeden z billboardů nesl její jméno.

Spolu se svojí majitelkou šly do Strefy Zero. Tam byla úžasná oslava výročí a lidé tam nechali postavit desku pro všechny psy, kteří se podíleli na záchranné akci WTC.  Hotel, v nimž byla majitelka s Bretagne, daroval organizacím Texas Task Force $1000, aby i nadále trénovali a připravovali takto schopné psy.