Pozor! Na Velikonoční pondělí tu nebudeme. Těšíme se na Vás v úterý. 🥳
Zavolejte nám (Po 9-17, Út 8-16, St 10-18, Čt-Pá 7-15)

GPS obojky pro psy: A máte přehled, kde se váš pes toulá

Je váš pejsek tulák? Rád si vyjde sám na procházku nebo se vydá navštívit fenku? Moderní technologie pronikají do všech sfér života. A chovatelství psů není výjimkou. Chytrým řešením je GPS obojek, který sleduje a monitoruje vašeho pejska. Jak funguje? A co vše umí?

 

Kdykoliv se váš pejsek zaběhne nebo se vám ztratí z dohledu, GPS obojek vám jej pomůže lokalizovat a najít. Tato chytrá technologie svým způsobem zajišťuje jistou svobodu pohybu vašemu pejskovi a vám přináší pocit klidu. Nemusíte si už dělat velké starosti s tím, kde pes je, kam se zatoulal, kdy se vrátí a jestli vůbec.

 

Sledovací obojky jsou vítanou pomůckou pro každého chovatele psů, kteří se rádi vzdalují ze svého domova. Pomocí základních i profesionálních obojků lze přesně lokalizovat polohu psa nebo kočky a sledovat jejich pohyb. GPS obojky a lokátory pro psy i kočky jsou tak vítaným pomocníkem všech majitelů, kteří se už ocitli v zoufalé situaci, kdy netušili, kam se zvíře zaběhlo. Současně doporučujeme GPS obojky jako preventivní opatření všem chovatelům, kteří chtějí mít svého psa pod kontrolou a vždy chtějí být informováni o tom, kde se zvíře aktuálně pohybuje.

 

Co si vlastně představit pod pojmem GPS obojek

GPS obojkům se říká také lokátory pro psy. Použít je můžete samozřejmě i pro kočky. Jsou to od přírody tulačky a GPS obojek vám prozradí, kde zrovna číhají na myši.  Tento sledovací obojek využívá technologii GPS, kterou znáte například z autodopravy. V praxi to znamená, že pokud má váš pejsek, nebo kočka GPS obojek na sobě, máte díky základové stanici, jež zůstává například ve vašem obýváku, přesné informace o tom, kde se zrovna domácí mazlíček nachází a kam utíká. Jinak řečeno, znáte přesnou polohu vašeho mazlíčka.

 

Je GPS obojek nutný zrovna pro vašeho psa, nebo kočku?

Pokud vám jde především o to, abyste měli přehled o pohybu pejska, pak je GPS obojek sázkou na jistotu. Jako přidaná hodnota této chytré věcičky je váš pocit klidu. Pokud se zrovna váš čtyřnohý člen rodiny řadí k těm svéhlavým typům, co si opakovaně vyrazí bez vás, může vám být GPS lokátor užitečný.

 

Předejdete totiž zbytečnému běhání po sousedech, po městě a po blízkém i rozsáhlejším okolí.  GPS obojek oceníte i v případě, kdy se vám pejsek zaběhne v terénu. Například při výcviku v lese.  Díky přesné poloze, kterou obojek udává, víte o každém kroku svého zvířete a máte tak přehled o jeho pohybu.

 

Z jakých GPS obojků a lokátorů můžete vybírat

 

GPS obojky jsou k dostání v několika variantách.  Pro pejsky, kteří se zabíhají většinou kousek od domova, není například nutný lokátor s dosahem po celém území ČR. GPS obojky tedy můžete vybírat podle několika režimů.

 

  • Domácí režim

Jeho dosah je kolem 50-80 m. Není tedy až tak výkonný, co se vzdálenosti týče, ale pokud víte, že opakované útěky vašeho zvířete nezahrnují celorepublikové výlety, vystačíte si s ním.

 

  • Potulkový režim

Když se váš pes vzdálí z dosahu své základny, vám GPS lokátor pomocí SMS nahlásí jeho přesnou polohu. Navíc se tento GPS obojek sám přepíná do režimu, který psa monitoruje v dosahu až několika kilometrů.

 

  • Sledovací režim

Sami jej aktivujete pomocí SMS zprávy, nebo samotným nastavením obojku. Přehled o pejskovi tak máte po celém území České republiky

 

  • GPS obojky pro základní použití

Obojky jsou na SIM kartu, vašeho pejska tedy sledujete pomocí telefonu, smartphonu, tabletu, nebo PC.

 

  • GPS obojky pro profesionální použití

Hodí se například pro lovecké psy, nebo do velmi náročného terénu. Mají neomezený rozsah.

 

 

Přečtěte si také: Jak vybrat GPS obojek?

 

Výběr GPS obojku je individuální záležitostí. Měli byste svého pejska znát a vědět, kam až je schopný se svéhlavě zaběhnout. Jsou pejsci, kteří se od páníčka nehnou ani na krok, ale jsou i tací, kteří při opuštění vodítka nevidí a neslyší.

 

GPS obojek SportDog TEK 1.0 Tracking

Sadu GPS obojku SportDog TEK 1.0 Tracking tvoří dvě části.  Jednu částí je obojek s elektronikou a druhou část tvoří ruční stanice. U tohoto modelu není potřeba SIM karty, protože spojení mezi vysílačem a přijímačem je radiové.

Velkou výhodou je tedy osvobození od veškerých poplatků za přenos mobilním operátorům. Displej ruční stanice vám zobrazuje aktuální směr a vzdálenost pejska a také jeho rychlost pohybu. Díky SportDog TEK 1.0 Tracking  je možné současně sledovat až 12 psů najednou. K základnímu výcviku tento profesionální výrobek není úplně potřeba. Patří k cenově vyšším produktům, ale máte-li velké nároky na sledování psů např. v problémových terénech, je vhodnou variantou. Nehrozí vám absolutní ztráta signálu a oceníte jistě i vodotěsnost.

 

GPS obojek Garmin Alpha 100 + CZ Topo

Tento lokátor využívá moderní GPS technologii. Je řazen mezi profesionální zařízení. GPS obojky pro psy Garmin Alpha 100  jsou špičkovým sledovacím zařízením, které nabízí dotykový displej a nastavení i použití v českém jazyce. Hodí se do velmi komplikovaných a problémových terénů a je také vhodný pro záchranářské akce. Zabudovaný 3D kompas vám umožňuje bezproblémovou lokaci i v naprosto neznámém prostředí.

GPS a výcvikový obojek v jednom SportDog TEK 2.0

Když chodíte pejska cvičit třeba do lesa a potřebujete jak lokátor, tak výcvikový obojek, pořiďte si rovnou zařízení, které přináší obě dvě řešení v jednom. Prostřednictvím GPS a výcvikového obojku SportDog TEK 2.0 Tracking & Training můžete sledovat a cvičit svého psa až do vzdálenosti 16 kilometrů. Celé zařízení je nabíjecí, ponořitelné do 7,5 metrů a navržené pro ty nejnáročnější podmínky.

GPS obojek Kippy Vita

Pohyb vašeho psa nebo kočky sledujete jednoduše pomocí smartphonu, tabletu, nebo PC prostřednictvím zařízení Kippy Vita. To přináší špičkovou kvalitu a příjemným bonusem je cenová dostupnost. Mezi funkce, které zařízení nabízí, se řadí i kalendář, pomocí něhož nepropásnete například návštěvu veterináře, narozeniny a jiné užitečné události. Lokátor je vodotěsný a tak pro něho třeba déšť nepředstavuje žádný problém.

Tractive GPS Tracker pro psy a kočky

Jedná se o vysoce kvalitní zařízení rakouského původu, které se hodí spíše pro běžnou lokaci zvířete. Funguje na principu komunikace s chytrým telefonem nebo polohu zobrazuje na mapě vašeho prohlížeče díky integrované SIM kartě umístěné na zařízení v obojku. Tím odpadá koupě SIM karty. Tractive GPS Tracker umí při hledání vašeho psa nebo kočky na dálku aktivovat světlo a zvukový signál, což je velkou pomocí. Sami si můžete v nastavení zvolit bezpečnou zónu. Pokud ji pes překročí, budete o tom ihned informováni.

Pokud nejste rozhodnuti výhradně pro GPS obojek, mohly by vás zajímat také elektronické ohradníky.