Zavolejte nám (Po 9-17, Út 8-16, St 10-18, Čt-Pá 7-15)

GPS obojky a lokátory pro psy - jak vybrat správný?

Když se vrátíte domů z práce a po vašem pejskovi není ani stopy, zatrne vám. Kam zase utekl? Někteří pejskové jsou prostě nenapravitelní. Pokud je váš čtyřnohý přítel tulák nebo máte z jakéhokoli jiného důvodu rádi přehled o tom, kde zrovna tráví svůj čas, je pro vašeho psa jako stvořený sledovací obojek, který přesně prozradí jeho polohu. Profesionální GPS obojky zase využijete při práci v terénu – třeba při výcviku mysliveckých psů v lese

GPS obojky nebo lokátory pro psy (a stejně tak i pro kočky) jsou určené především pro chovatele zvířat, která se rádi vzdalují ze svého domova nebo se pohybují po velkém pozemku, zabíhají se nebo se často pohybují v náročném terénu. Každý z milovníků psů dobře ví, jaký „zážitek“ je jezdit po celé vesnici a hledat svého psa-tuláka. GPS sledovací obojek je v takové situaci k nezaplacení, protože zvíře přesně lokalizuje a vy si pro něho prostě na jistotu dojedete.

Jak funguje GPS obojek?

Sledovací obojek využívá moderní GPS technologii, kterou znáte například z mobilu nebo navigace. Prostřednictvím GPS dostává majitel psa přesnou informaci o aktuální poloze svého čtyřnohého přítele. Monitoring psa je probíhá prostřednictvím komunikace mezi sledovacím obojkem, který pejsek nosí, a základovou stanicí. Některé propracovanější modely komunikují s mobilním telefonem majitele, takže mu pošlou informaci třeba o tom, že se pejsek vzdálil ze zahrady nebo domu.

Režimy GPS obojků a lokátorů

Sledovací obojky se vyrábí v různých provedeních a klíčovým kritériem výběru by se měla stát i možnost volby různých režimů. Některé GPS obojky jsou přímo určené pro domácí použití a mají menší dosah, zatímco jiné vás budou informovat o poloze psa prostřednictvím SMS a lze je s ohledem na další funkce využít při výcviku v lese. Režimy sledovacích obojků je možné rozdělit zhruba následovně.

  • Domácí režim – je určený pro lokalizace psa doma a vyznačuje se dosahem kolem 50 až 80 metrů.
  • Potulkový režim – jakmile se pes vzdálí ze své „základny“, přístroj to okamžitě zaznamená a vše nahlásí majiteli pomocí SMS zprávy na mobilní telefon. GPS obojek se sám přepíná do režimu, který psa monitoruje až několik kilometrů od domova.
  • Sledovací režim – tento režimu umožňuje sledovat pohyb psa po celé ČR. Majitel aktivuje sledovací režim zasláním SMS zprávy nebo nastavením obojku

Pro jaké psy jsou sledovací obojky a lokátory vhodné?

GPS obojky jsou vyráběné v různých provedeních a velikostech. Na trhu proto najdete modely, které sedí velmi drobným pejskům nebo kočičkám, stejně jako sledovací obojky pro velké psy. Lokátory si přitom oblíbí všichni majitelé psů-útěkářů nebo lidé, kteří chtějí mít svého psa neustále pod kontrolou a chtějí vědět, kde se právě v konkrétním moment pohybuje.

Není to jen sledování nebo lokalizace vašeho psa. GPS obojek oceníte také při profesionálním výcviku, například v lese, kdy potřebujete dát pejskovi určitou míru volnosti, ale zároveň ho potřebujete mít pod kontrolou. Sledovací obojky si oblíbili také myslivci, kteří je uplatňují při naháňkách.

GPS obojek nebo lokátor ocení především majitelé psů, kteří se:

  • rádi toulají a zabíhají,
  • procházejí náročným výcvikem v terénu,
  • chtějí pejskovi dopřát svobodu a sobě klid,
  • potřebují mít psa pod neustálou kontrolou,
  • chtějí zvýšit bezpečnost svého pejska.

Druhy GPS obojků pro psy

Při výběru sledovacího obojku pro vašeho pejska zohledněte způsob použití. Pokud chcete mít psa pod kontrolou ve svém domově, vystačíte si se základním GPS obojkem určeným pro město. Když ale trávíte se svým psem spoustu času v lese, sáhněte raději po profesionálním obojku pro lovecké psy, který je určený do lesa.

  • Základní GPS obojek pro městské (domácí) použití – pracuje na bázi technologie GPS, kdy je pes sledován pomocí satelitů. Snadno lokalizuje polohu psa a informuje vás, kde se právě nachází. Domácí režim má zpravidla omezený dosah a je vhodný pro běžné (základní) použití.
  • Profesionální „outdoor“ sledovací obojek – je vlastně kombinací výcvikového a sledovacího obojku a ocení ho všichni, kteří rádi vyráží se svým pejskem do lesa. Tento typ obojku je vhodný pro profesionální výcvik (pracovní nebo lovečtí psi). Profesionální GPS obojky umožňují sledovat psa na neomezenou vzdálenost, informují o přesné poloze psa v aktuálním čase a nabízí celou řadu dalších funkcí (například možnost volat na GPS-ku a naslouchat zvukům prostředí, ve kterém se pes nachází, indikátor intenzity hlášení (štěkotu) psa při každé pozici, upozornění na opuštění psa z nastaveného vymezeného prostoru-vzdálenosti).

 

Značky sledovacích obojků dostupné na českém trhu

Trh s GPS obojky se v České republice postupně rozvíjí. Na výběr je z několika zahraničních značek, přičemž k zavedeným patří například Garmin, SportDog nebo Kippy.

  • GPS obojky Kippy – najdete mezi nimi především sledovací obojky určené pro menší pejsky a lokátory pro běžné domácí využití. Nabízejí propracovanou technologii, bezpečnost a spolehlivost. Pracují s technologií GPS (lokalizace pomocí satelitů) i LBS (technologie umožňující přibližnou lokalizaci prostřednictvím mobilních telefonů).
  • GPS obojky SportDog – vymakané GPS obojky osloví běžné chovatele i profesionály. Umožňují například dokoupení výcvikového modulu. Souprava je běžně tvořena obojkem (přijímač) a vysílačkou. Tyto obojky jsou proto vhodné i pro práci se psy v terénu.
  • GPS obojky Garmin – tato značka se zaměřuje zejména na profesionální sledovací obojky určené pro sledování psa v náročném terénu nebo při výcviku. S tím se pojí i různé další funkce (například možnost spuštění vibrace nebo zvukového upozornění i na dálku). Obojky Garmin tak v sobě kombinují sledovací i výcvikové funkce.
  • GPS obojky Tracker – vynikající GPS obojky od finské společnosti jsou vhodné pro lovecké psy a profesionální použití. Obojky neztrácejí signál i v těch nejnáročnějších terénech. 
  • GPS obojky Paby - Paby je miniaturní, lehké, vodotěsné a navíc stylové sledovací zařízení, které lze jednoduše připevnit na krk zvířete, ať už se jedná o psa nebo kočku. Pokud vás sužuje strach o neposedného miláčka, můžete na něj okamžitě zapomenout. Systém dokáže určit polohu zvířete s přesností na 10 metrů. 
  • GPS obojky MishikoMishiko je speciální GPS obojek a aktivity monitor, který sleduje polohu a fyzickou aktivitu vašeho psa. Disponuje pokročilou technologií, luxusním designem a jednoduchou aplikací, která propojí obojek s vaším chytrým telefonem. Mishiko je kompletně vodotěsný, nabíjecí a funguje bez jakéhokoli omezení po celém světě. 

 

Jak vybrat GPS obojek?

  • Dosah sledovacího obojku a jeho funkce – vyberte tyto parametry s ohledem na využití sledovacího obojku. Pro výcvik psa v terénu zvolte obojky kombinující GPS a výcvikové funkce. Přednost dejte obojkům s dosahem několika kilometrů. Například pomocí profesionálních GPS obojků (neboli rádiových GPS obojků) můžete sledovat aktuální polohu svého psa až do vzdálenosti 16 km, a to v nejnáročnějším terénu.
  • Vodotěsnost GPS obojku – je jasné, že pro práci v terénu je nutné, aby byl obojek (přijímač i vysílač) odolný vůči námaze, opotřebení a povětrnostním vlivům. Levnější sledovací obojky zvládnou běžný déšť, ale nikoli celé ponoření do vody. Proto pro výcvik sáhněte po co nejdokonalejších přístrojích, které zvládnou všechny možné podmínky.
  • Počet psů napojených na GPS – některé sledovací obojky jsou určené pro více než jednoho psa, resp. stačí si zakoupit více přijímačů (obojků) a propojit je s vysílačem. Pod kontrolou tak můžete mít celou svoji smečku.
  • Zobrazení polohy psa – pro běžné použití jsou ideální GPS obojky na SIM kartu, kde můžete sledovat polohu psa přímo z Vašeho smartphonu, tabletu anebo na PC. Propracovanější modely vám nabídnou zobrazení prostřednictvím různých aplikací, na mapách nebo přímo na vysílačce, což oceníte především v terénu.

Recenze a zkušenosti s GPS obojky pro psy

Není nad osobní zkušenost, jenže jak ji získat, když ve vašem okolí nikdo sledovací obojek nepoužívá? Recenze na internetu mnohé napoví. Například Libor byl se novým GPS obojkem pro svého psa tak spokojen, že napsal pouhé „je to perfekt.“ To ale mnohdy nestačí slyšet. Dobrou zprávou je, že nyní si můžete GPS obojky vyzkoušet po dobu 30 dní zdarma.

Video: Jak pracovat s GPS obojkem?