Pozor! Na Velikonoční pondělí tu nebudeme. Těšíme se na Vás v úterý. 🥳
Zavolejte nám (Po 9-17, Út 8-16, St 10-18, Čt-Pá 7-15)

Připravte se s chlupáčem na jaro: 4 nejoblíbenější venkovní aktivity se psem

 

Jaro klepe na dveře a jestli se také moc těšíte na příjemné počasí, možná už plánujete zábavné aktivity s vaším psem. Nabídneme vám pro inspiraci ty vůbec nejoblíbenější činnosti, které vás i psa pořádně rozhýbou. A upevníte si s milovaným chlupáčem vztah. Tak honem do toho a za jeden tým!

 

1. Agility je trénink vhodný pro každého psa i všechny cvičitele

Trénink agility představuje všestranný aktivní sport, který vás i pejska pořádně rozhýbe! Na dráze vás čekají úkoly, které je třeba splnit v určitém pořadí a daném časovém úseku. Standardně se v agility pracuje s počtem 12 - 20 překážek pro psa, na trase dlouhé 100 - 200 m. Cvičí se bez vodítka a náročnost i zabezpečení překážek udávají směrnice Řádu Agility ČR.

Na hřišti předvádíte s chlupáčem různé typy skoků, průlez tunely, slalom, houpačky a určitě také výstup na šikmou stěnu či kladinu. Princip je takový, že vy běžíte podél dráhy, na které soutěží váš pejsek. Povzbuzujete ho, udáváte tempo a korigujete disciplínu psa k úspěšnému překonání všech překážek.

 

 

Agility sport se na vztahu cvičitele se psem zakládá a je proto důležité, abyste byli trpělivým cvičitelem a rozuměli rovnici váš pes, váš  parťák! Čím intenzivnější bude vaše souhra, tím lépe se vám sport bude dařit. Z tohoto důvodu je trénink agility vynikající aktivitou pro upevnění vzájemných vztahů a důvěry s vaším čtyřnohým kamarádem. Jinak neklade na cvičitele nároky. Agility proto bez obtíží cvičí se svým mazlíčkem také menší děti.

Výhody sportu:

  • Agility může vykonávat naprosto každý pes od nejnižšího věku, který je v optimální zdravé kondici.
  • Cvičitelem může být kdokoliv bez ohledu na věk, trénink výborně zvládají i např. šestileté děti.
  • Jde o aktivní sport, při kterém váš pejsek využije širokou škálu svých pohybových dovedností a vy si při tréninku dáte při všem pobíhání pěkně do těla.
  • Je to jedinečná příležitost, jak trénovat pejska zábavně a budovat váš vzájemný vztah.

 

Může se hodit do výbavy:

  • Základní výcvikové pomůcky rozhodně udělají váš trénink účinnější. Využijte klikry nebo píšťalky, třeba i s ultrazvukem. Psa tak snáze upozorníte při cvičení bez vodítka. A nezapomeňte na pamlsky pro odměnu!

 

  • Agility je sportem pro každého psa, bez ohledu na věk či plemeno. Podmínkou však je dobrá kondice, tedy stav kloubů, svalů i aktivní energie psa. Základní kámen spočívá ve výživě a životosprávě, ale slabiny či vitamíny můžete podpořit kvalitním krmivem a doplňky výživy. Samozřejmě kvalitními, na přírodní bázi.

 

  • Při zábavném cvičení se snadno stane, že trochu pozapomenete na čas. Nebo ještě nemáte úplný přehled o tom, jakou míru zátěže váš pejsek snese. Buďte na to opatrní a pejska nevyčerpávejte. Jestli máte nejistotu mohou pomoci třeba monitory aktivity, které na zátěž psa dohlížejí. Malý přívěšek na obojku psa vypočítá, kolik denně naběhá, naspí a zda potřebuje přikrmit. Nedocenitelné pro vás budou analýzy pro vylepšení kondičního plánu. Snadno se ujistíte, že psa vhodně krmíte, netrénujete nad míru a můžete si dokonce plánovat dopředu kondiční cíle!

 

 

 

2. Flyball: Míčová hra pro pejsky v rozletu!

Miluje váš pes hru s míčem? dopřejte mu třeba Flyball, hru pro temperamentní či aktivnější pejsky! Na tomhle poli se hraje s vystřelovačem míčků. Vhodný je pro všechny pejsky, ale podmínkou je chuť do hraní.

Na váš povel pes vyrazí od startovní čáry. Čekají ho čtyři skokové překážky, úchop vystřeleného míčku a rychlý aport zase zpět. Vy stojíte za startovní čárou a povzbuzujete stejně horlivě jako ostatní hráči v týmu. Následně vybíhá další pejsek z týmu. Soutěží se na 2 souběžných drahách po čtyřech členech v každém týmu.

 

 

Aktivita zaujme milovníky soutěžního adrenalinu, majitele velmi aktivních pejsků a všechny, kdo rádi uplatní týmového ducha. Flyball si snadno dopřejete i v domácích podmínkách s vrhačem míčků, nebo na flyballovém hřišti i bez soutěžení.

 

Výhody Flyballu

  • Vydovádí se i velmi aktivní pejsci
  • Úloha cvičitele není fyzicky náročná
  • Týmová atmosféra a adrenalin při soutěži
  • Nenáročná hra na pomůcky a provedení
  • Flyballová hřiště nebo i zahrada vám tuto hru nabídnou i bez soutěžení

 

 

Co se může hodit?

  • Tenisáky a různé hračky pro psy, protože pro Flyball je láska k hraní podmínkou. Proto nechte pejska vyhrát si dosyta. Různé hračky pro psy budou skvělou pomůckou pro trénink aportu, který je potřebný k průběhu hry. Využijte i plnicí hračky na pamlsky, které šikovného pejska nechají při hře mlsat.

 

  • Vystřelovač míčků představuje nejlepší trénink pro úchop míčku v letu a nácvik aportu. Některé automatické vrhače míčků můžete pohodlně přenést třeba i na cvičení do parku. Má to ještě další obrovskou výhodu: vaše ruce si odpočinou, protože obsluhu se snadno naučí pejsek i sám. Vyberte si vrhač míčků podle velikosti vašeho čtyřnohého šampióna a navíc takový, který míčky odpaluje dostatečně pohotově.

 

  • Bandáž i postroje pro psa mohou ochránit citlivou oblast třeba nebo preventivně chrání tlapky při doskoku psa. Postroje zase kromě ochrany zajistí pohotové připnutí na vodítko, když pejska potřebujete zajistit. Pro výcvik i soutěž se budou hodit rozhodně.

 

 

3. Turistika a cykloturistika

Nenahraditelná atmosféra, vytrvalost, disciplína a panorama, pro které není slov. To všechno zažíváte při turistických toulkách, ať už váš cíl leží kdekoliv. Je to rozhodně vynikající aktivita pro majitele psů, protože láska k volným prostranstvím a dostatečné fyzické vyžití bude společná pro oba. Dbejte jen na to, aby byl váš pes ve výborné psychické i fyzické kondici a bez problému zvládal vytrvalostní zátěž. Je proto možné, že turistika nebude příliš vyhovovat velmi mladým či skotačivým pejskům se sklony intenzivně a rychle vybít všechnu energii. Naopak například cykloturistikou zajisté vyhovíte i vášnivým psím běžcům.

 

 

Co mít s sebou:

  • Cestovní lahev k pití pro psy bude nedocenitelná obzvláště v terénu, kde nemáte možnost psovi zajistit zdroj vody. Za prvé ušetříte v batohu místo na misku a když dobře vyberete, máte díky přírodní filtraci jistotu chutné a čerstvé vody. Vyberte pokud možno lahev i s napajedlem, aby se pejsek  kdykoliv pohodlně napil.

 

  • Zvláště v náročném terénu budou nezbytné pro psa do výbavy také vhodné postroje. Ochrání psa před poraněním, prochladnutím, zaručí pohodlný úchop "na krátko" a rozložení tlaku, když pejsek táhne na vodítku. Vybírejte pečlivě, aby byl materiál nejen měkký a příjemný, ale také prodyšný. Určitě myslete na nastavitelné popruhy, aby měl pes rezervu a také pohodlí. Reflexní prvky jsou potom doplňkem na výbornou. 

 

  • Základní lékárnička je rozhodně třeba mít na dlouhé výlety s sebou. Předejdete tak nečekaným stresům, pokud by náhodou došlo k poranění. Do obsahu lékárničky náleží i náhubek či náhradní vodítko, nůžky či kleštičky na drákpy, rehydratační roztok a energetická pasta. Potřebujete také gázu, leukoplast, dezinfekční prostředek nebo antibakteriální ubrousky.

 

  • Před vycházkou do přírody zajistěte psovi kvalitní antiparazitika nebo repelenty. Není nic horšího, než si kromě zážitku přinést ještě klíšťata nebo jiné roztoče.

 

  • Pokud nemáte postroje vybavené reflexními prvky, nějaké chlupáčovi pořiďte. Dobrá viditelnost je důležitá pro vás, když pejsek odběhne opodál, případně i pro okolí, aby nedošlo k nehodě. Jediný svíticí přívěsek nebo reflexní pruhy mohou v otevřeném prostoru představovat prevenci nejednoho neštěstí. Mohou se hodit také pláštěnky nebo reflexní vesty pro psy, pokud brázdíte náročnější terén.

 

 

Fyzicky zdatní účastníci mohou vyzkoušet dogtrekking. Tento sport je hlavně turistický a soutěží se na čas v délce trasy  kolem 100 km. O dobrodružství zde rozhodně není nouze. Je však potřeba “mít nachozeno”, zvládat chůzi na vodítku, základní poslušnost a mít vysokou vytrvalostní laťku. Tady už botky pro psa, bandáž i základní lékárnička představují nutnost. Můžete zkusit i dotrekking na kole.

 

4. Canicross je láskou běžců…

V canicrossu jde prakticky o jednoduchou běžeckou disciplínu. Avšak soustředěnou do týmu. Běhání ve skupině je totiž pro psy adrenalinovou vzpruhou.

S pejskem běžíte jako jeden tým ve skupině dalších běžců. Psa si připnete za vodítko k sedáku na tělo. Pes zase potřebuje k rozložení tlaku při tažení  kvalitní popruhy. Ostatní čtyřnožci v partě se vzájemně motivují  k lepšímu výkonu a společná aktivita je pro ně nadmíru zábavná.

Váš psí parťák dodá patřičnou chuť a energii k běhu také vám. Elán je vysoce nakažlivý, proto jde o ideální řešení, když se vám do běhání samotným moc nechce! Trénujte s pejskem postupně, ale vždy mějte na paměti, že canicross začíná až od 12 měsíců věku psa.

S disciplínou jinak může začít i bez zásadních dovedností ve sportu. Běhat se psem můžete samozřejmě i samostatně, se základním vybavením pro běhání s pjeskem. A nemusíte ani využit sedák!

 

 

Výhody canicrossu

  • Týmová disciplína rozvíjí socializaci vašeho psa.
  • Upevníte spolupráci se psem a společně jeden druhého motivujete.
  • Nenáročná disciplína, kterou přizpůsobíte úrovni vlastní kondice i enerfii vašeho psa
  • Komunikativní zábava, při které potkáte nejrůznější osobnosti chovatelů

 

 

S jakou výbavou si spokojeně zaběháte?

  • Sedák pro běhání se psem vyberte pohodlný a nastavitelný tak, aby vám vyhověl na míru.

 

  • Dobře odpružené vodítko, které tlumí nepříjemný tah či trhnutí je velikou nutností a opatřením proti nepohodlí či úrazu.

 

  • Postroj pro psa by měl být stejně jako váš sedák nastavitelný, flexibilní a prodyšný.

 

  • Lahev na vodu  zajistí pohotové občerstvení psa, kdykoliv vidíte známky únavy.

 

 

 

 


Související produkty

Lishinu Výměnný kryt
Varianty (3)
zelená růžová Bílá

Lishinu Výměnný kryt

Skladem
199 Kč

Porovnat

Postroj pro psa EasySport™
Varianty (5)
červená - S červená - M M červená - L L

Postroj pro psa EasySport™

Skladem
790 Kč

Porovnat