Zavolejte nám (Po 9-17, Út 8-16, St 10-18, Čt-Pá 7-15)

Jak správně krmit psa i kočku a najít vhodné krmivo?

Chcete vědět, jak správně krmit psa nebo kočku a nevyznáte se ve složení granulí? Zajímáte se správně. Právě výživa dlouhodobě ovlivňuje celkové zdraví vašeho mazlíčka a správná volba prodlužuje jeho život průměrně o 4 roky. Jak  ale snadno porozumět obsahu suchých krmiv?

 

Strava slouží k jedinému cíli: aby byl váš mazlíček spokojený a zdravý…

 

1. zásada: Hledejte krmivo podle konkrétních dispozic vašeho chlupáče

Nejprve si sečtěte vaše individuální požadavky - je váš čtyřnohý parťák štěně, dospělá kočka nebo již senior obřího plemene? Má zdravotní potíže, citlivé zažívání nebo např. sklony k obezitě? Podle stáří, zdravotní kondice a plemene se mění i požadovaný obsah složek v krmivu, např. v množství bílkovin a přítomnosti alergenů. Kvalitní značky krmiv nabízí odpověď se speciální (funkční) recepturou a viditelně tak ovlivní zdravotní stav mazlíčka (např. podpoří močový trakt, vyloučí ze složení alergeny nebo reguluje obsah tuků při sklonech k obezitě).


2. zásada: Ohlídejte základní pravidla správné výživy

Pro celkovou pohodu krmte kočku vícekrát denně v menších porcích, psa je možné nakrmit jednou (štěně raději 2 x) v přiměřeném množství a optimálním složení. Kočka vyžaduje více bílkovin než jídelníček psa. Hladina bílkovin a stejně i minerálů se však musí regulovat. Nadměrné množství způsobí kočce vážné problémy v močových cestách a zatěžuje ledviny. Přejídání či hltání zase působí mazlíčkům vážné trávicí potíže, u psa může dojít až k obrácení žaludku. Proto porce pečlivě hlídejte. Pokud nemůžete na jídelníček celý den dohlížet, mohou vám pomoci třeba dávkovače krmiva. Podpořte také pitný režim chlupáčů, aby měli neomezený přístup k čisté vodě. Dohlédněte si na obsah i zdroje živin v krmivu, strava je nejúčinnější prevencí závažných nemocí i nepříjemných komplikací.

 

(moderní automatický dávkovač může být klidně zároveň míček nahraní...Třeba jako Foobler!)

 

3. Co nesmí chybět na misce vašeho mazlíčka?

Také strava chlupáčů vyžaduje základní látky a živiny. A které to jsou?

  • Živočišné bílkoviny (proteiny) jsou nezbytné pro správný růst a regeneraci orgánů, a také jsou zdrojem využitelné energie. Masožravec je potřebuje přijímat z masité stravy, která je pro zvíře dobře stravitelná. Rostlinné složky (sója, kukuřice apod.) bývají bohužel náhražkou, která šetří peněženku. Vysoce vhodná krmiva naopak obsahují minimálně 16 % bílkovin převážně z masa a více než 8 % tuku živočišného původu.

 

 

  • Dobře stravitelné sacharidy tvoří zásobu rychlé energie, ale i o jejich vhodnosti rozhoduje stravitelnost. Dobře stravitelné jsou zejména brambory, rýže, amaranth či oves. Ideální obsah v krmivu činí asi 20 %. Méně vhodným zdrojem sacharidů je pšenice nebo kukuřice, které se v nadměrném množství projeví obezitou a jsou rovněž nevhodné při potravinových alergiích nebo citlivém zažívání.

 

 

  • Zdravá vláknina se vyskytuje především v luštěninách, ovoci a zelenině. Ty obsahují rozpustnou vlákninu, která ve střevech váže vodu, dává zvířeti živiny, pocit sytosti a změkčuje výkaly. Nerozpustná vláknina v obilných slupkách, otrubách a ořeších čistí střeva, formuje a zahušťuje výkaly. Výborně pročistí střevní mikroflóru, působí jako kartáč na mikroby a nečistoty.

 

 

  • Kvalita tuků rozhoduje, zda váš chlupáč vstřebá hodnotné složky a vitamíny rozpustné v tucích a získá důležité esenciální kyseliny. Nejlépe stravitelný pro mazlíčky je drůbeží nebo rybí tuk, zejména lososový, který je nejbohatším zdrojem omega 3 a 6 esenciálních kyselin. Z rostlinných olejů je nejvýhodnější olivový či lněný.

 

 

 

  • Minerály, vitamíny a doplňky prospívají imunitě a zdravému vývoji. Příznivě ovlivní rizikové faktory onemocnění, zlepší imunitu a činnost jednotlivých orgánů (močového, trávicího a zažívacího traktu). Pro jejich vstřebání je nutný obsah již zmíněných omega 3 a 6 nenasycených kyselin v krmivu.

 

Jak vám napoví text z obsahu krmiva?

Informace máme, ale jak se v množství krmiv zorientovat? Vyberte krmivo, které:

  1. Neodkazuje pouze na reklamu - lákavé pojmy, aranžované fotky jsou věc jedna a kvalita často věc úplně jiná. Profesionál finance raději investuje do perfektního složení, u horších krmiv to bývá právě naopak. Vždy tedy porovnejte obsah, který prokáže kvalitu jednoznačně a bez příkras.
  2. Jasně deklarované složky jsou vizitkou férového jednání se zákaznímkem. Nejasné pojmy (vedlejší masové produkty, obiloviny, rostlinné oleje apod.) proto odmítněte, pokud hledáte kvalitní krmivo. Chtějte jasně strukturovaný obsah sestavený z konkrétních položek (hovězí maso, oves, lněný a losoový olej,..) a množství. Jedině tak máte možnost jasně zhodnotit obsah.
  3. Výhodné je znát původ surovin, nebo možnost informace dohledat. Máte tak jasno, co dáváte mazlíčkům na misku. Vysokou hodnotu mají suroviny v kvalitě pro lidskou spotřebu, produkty v bio kvalitě nebo čerstvé suroviny.
  4. Hledejte přímou odpovědnost. Profesionální značka se ničím netají, a proto uvádí konkrétně výrobce, případně dceřinou společnost. Odpovědnost je jasně daná s dohledatelnými kontakty. Nepřehledný výčet značek nebo zamlžené údaje poukazují na to, že vám výrobce zřejmě má co zatajit.

 

 

5. Odmítněte chemické konzervanty, barviva a dochucovadla! Patří k nejrizikovějším faktorům levné stravy. Jsou kontroverzní přísadou se špatnými důsledky na zdraví. Raději sáhněte po krmivu konzervovaném přírodní cestou a rozhodně bez barviv.

6. Prémiová, ultra prémiová, holistická? Inspirujte se označením kvality, jasněji si tak uvědomíte, zda výrobce nelže a uvádí kvalitu, která odpovídá obsahu.

Prémiová krmiva - pod tuto kolonku se řadí krmiva průměrné kvality. V obsahu najdete často nekonkrétní složky bez přesného množství, vyšší množství obilovin, masová moučka v nízkém množství je nejčastěji drůbeží. Krmivo může obsahovat rostlinné bílkoviny, často také pšenici či kukuřici. Obvykle nabídnou základní dělení podle stáří někdy i plemene zvířat. Krmivo je vhodné doplňovat pravidelně živinami z kvaltiních zdrojů (např. maso, zeleninu, ovoce...)

Super prémiová, Ultra prémiová - krmiva pod tímto označením uvádí podrobný obsah, maso stojí na prvním místě a rozlišuje obsah v sušeném, syrovém stavu i moučku. Obsah syrového masa není díky vysokému obsahu vody příliš určující. V pořádku je pokud následuje výčet i sušeného masa. Krmivo zpracovává různá masa a obsah je celkově pestrý, se zeleninou, ovocem a bylinami. Krmivo navíc specifikuje svou nabídku podle fyzické aktivity či různých diet a samozřejmě podle plemene a stáří. Přestavuje kompletní plnohodnotnou stravu.

Holistická krmiva označují špičku ve výživě a obsahují vysoce vhodné suroviny v kvalitě pro lidskou spotřebu. Najdete zde nabídku neobvyklých mas (bizon, buvol, divočák atd.), čerstvé ovoce, zeleninu, byliny a velmi nízký obsah obilovin, nebo zcela bez obilovin a nevhodných škrobů. Nabídnou jednoproteinové receptury z jednoho druhu masa včetně tuků a receptury bez obilovin, s čerstvým masem a vyhoví i psům s různými potravinovými alergiemi, dispozicemi a fyzickou zátěží. Váš chlupáč bude v sedmém nebi!

 

 

Obsah krmiva v praxi:

A jak to všechno vypadá na obalu v regálech obchodů? Vyhodnotíme si na příkladech!

1) Calibra: Superpremium Hypoallergenic Dog Food

Krmivo zaujme superprémiovou kvalitou s hypoalergenní recepturou, kterou uvádí na obalu. Jak je na tom skutečná kvalita obsahu?

Složení:

kuřecí moučka (23 %), dehydratované kuře (20 %), rýže, pivovarská rýže, drůbeží tuk (konzervováno přírodními tokoferoly), sušené řepné řízky, kvasnice, hydrolyzovaná kuřecí játra (2 %), lososový olej, mořské řasy, sušená jablka, sušený špenát, prebiotika (mannan-oligosacharidy 150 mg/kg, beta-glukany 125 mg/kg, frukto-oligosacharidy 90 mg/kg), směs bylinek a ovoce (extrakt z pomeranče, rozmarýn, petržel, tymián – 320 mg/kg), glukosamin hydrochlorid (290 mg/kg), chondroitin sulfát (180 mg/kg), extrakt z juky (85 mg/kg).

 

Analytické složky:

 

hrubé bílkoviny

27,0 %

obsah tuku

15,0 %

hrubá vláknina

2,8 %

hrubý popel

7,2 %

vlhkost

9,0 %

vápník

1,5 %

fosfor

1,1 %

sodík

0,1 %

hořčík

0,09 %

omega-3 mastné kyseliny

0,27 %

omega-6 mastné kyseliny

1,95 %

energetická hodnota

3 740 kcal/kg

 

Co se z obsahu dozvíme?

  • Přehledně strukturované údaje, konkrétně nazvané složky (druh tuku, masa i sušený stav a moučka), přesné množství v procentech.
  • Nejvyšší podíl mají živočišné složky v celkovém množství 43 %, uvedeno v sušeném stavu, takže údaj je reálný.  Pochází z jednoho druhu lehce stravitelného masa a to včetně drůbežího tuku. Množství je vyhovující (kolem 50% sušeného masa už je kvalita vysoká, bílkoviny převyšují dolní hranici 16%).
  • Rýže je kvalitním zdrojem sacharidů a vcelku výživný doplněk tvoří i řepné řízky.
  • Lososový olej jako nejkvalitnější zdroj omega 3 a 6 zajistí vstřebání vitamínů.
  • Mořské řasy, jablka a špenát jsou zdrojem rozpustné vlákniny a vitamínů, řasy prospívají zažívání a jsou přírodním zdrojem vitamínů.
  • Extrakt z pomeranče, rozmarýn, tymián a petržel značí opět přírodní podporu zdraví a přísun vitamínů a minerálů a prebiotika pro zdravé zažívání.

 

Zhodnocení

Calibra nabízí výživné krmivo pro vaše chlupáče, které odpovídá deklarované super prémiové kvalitě a díky jednodruhovým živočišným proteinům a rýži odpovídá hypoalergenní receptuře bez barviv a chemikálií. Přesně, jak nám výrobce slibuje na obalu. Vysoká výživnost pestrých surovin.

 

 

Podrobně uvádí odpovědná kontaktní místa a na stránkách zjistíte i detaily o jednotlivých složkách: https://www.mojecalibra.cz/. Calibra se opírá ve vývoji receptur o znalosti odborníků, veterinářů z Brněnských, Vídeňských a Berlínských univerzit. Kvalitní krmivo vyrábí už od roku 2001. Uspokojí širokou a specifickou poptávku chovatelů. Nabízí hypoalergenní receptury i varianty bez obilovin a pro citlivé zažívání https://www.mojecalibra.cz/krmivo/pro-psy/granule-pro-psy/dog-expert-nutrition-sensitive-salmon-potato/ . Objevíte také ekonomicky výhodnější prémiovou řadu.

 

 

 

 

2) Friskies Balance pro psy

Krmivo PURINA® Friskies® Vitafit™ Balance: “Obsahuje všechno, co dospělý pes potřebuje. Granule psům velmi chutnají a navíc obsahují vitamíny A, B, D a E a omega 3 a 6 mastné kyseliny. Zároveň jsou zdrojem kvalitních bílkovin a dalších živin, které jsou nezbytné pro to, aby měl váš psí miláček lesklou srst a dobré zažívání.” deklaruje popisek krmiva. Skutečnost v obsahu vypadá takto:

 Složení:

obiloviny, vedlejší výrobky rostlinného původu, maso a produkty živočišného původu (min.4% kuřecí maso), rostlinné oleje a živočišné tuky (!!!), zelenina, minerální látky.

proteiny 200 g / kg, vlhkost 9,5%, tuk 100 g / kg, popeloviny 75 g / kg, vláknina 30 g / kg, měď 7 mg / kg, vitamín A 5000 m.j./ kg, vitamín D3 500 m.j./ kg, vitamín E (alfatokoferol) 50 mg / kg

 

 

 

Zhodnocení:

Na prvním místě stojí obiloviny a vedlejší výrobky rostlinného původu pro výživu masožravce nevýhodné. Navíc převyšují mizivý podíl živočišných složek  (jen 4 % masa). Z obecného označení navíc nezjistíme o jaké obiloviny, maso, oleje a tuky jde a hrozí tak riziko alergické reakce. Nejasná deklarace poukazuje na kontroverzní nebo nevhodné suroviny. Pro dlouhodobou konzumaci bez doplňku vhodnějších složek jsou granule pro vaše mazlíčky nevhodné. Obsah se podřizuje nízké ceně a kvalitu převyšuje reklama.

 http://www.friskies.cz/

Slibované složky v obsahu jsou prakticky neověřitelné, obsah omega 3 a 6 nelze v obsahu vůbec vypátrat. Živočišné, navíc blíže neurčené bílkoviny jsou tak nízké, že určitě není možné hovořit o “kvalitních bílkovinách” (jak deklaruje výrobce). Barviva a umělé konzervanty ve spojení s nevhodným a neurčitým obsahem neprokazují vhodnou výživu “všeho, co dospělý pes potřebuje.”