Pozor! Na Velikonoční pondělí tu nebudeme. Těšíme se na Vás v úterý. 🥳
Zavolejte nám (Po 9-17, Út 8-16, St 10-18, Čt-Pá 7-15)

Elektronický ohradník pro psy: Dopřejte pejskovi více svobody!

Pejsci jsou tvorečkové od přírody velice zvídaví a jedním z důvodů, proč je zbožňujeme, je právě to, že tak rádi objevují svět. Většinou nám to přijde roztomilé a nadšeně se k nim přidáváme, ale ne vždy pro nás bývá jejich zvědavost žádoucí. Pokud se vašemu psovi někdy v minulosti podařilo utéct ze zahrady, víte dobře, o čem je řeč.

 

 

Uvažovali jste už o tom, že by vám mohl pomoct právě elektronický ohradník? Takový dychtivý pejsek, který chce všechno vidět, očuchat a vyzkoušet, nás někdy může pěkně potrápit. Znáte to, občas našim miláčkům prostě nestačí ani obrovská zahrada. Když mají možnost, vydají se do světa hezky po svém. Přestože víte, že váš nejlepší přítel by nikomu neublížil, může pěkně vyděsit třeba zamilovaný páreček na nedělní procházce. Vždyť ostatní nevědí, komu pes patří, natož jestli je vycvičený. Vy se mezitím můžete samozřejmě zbláznit strachy, že už svého pejska nikdy neuvidíte, že se nadobro ztratí nebo že ho nedejbůh přejede auto.

Může mít váš pes s elektronickým ohradníkem více svobody?

Každý pes má jinou povahu. Jestliže je zrovna ten váš neposeda, opravdu byste se uchýlili například k přivazování nebo zavírání do kotce? Určitě jste někdy procházeli kolem nějakého rodinného domku, u kterého ležel smutný, přivázaný pejsek. To přece vůbec není hezký pohled. Když už musí takové zvíře vydržet nějakou dobu opuštěné, mělo by mít alespoň možnost se proběhnout po zahradě.

Jenomže co s tím, když je to rošťák, který je schopný v době vaší nepřítomnosti hravě utéct nebo poničit záhonky? Existuje i jiné řešení než takové, které připomíná psí vězení. Elektronický ohradník by rozhodně neměl být vnímán tak, že psa omezuje. Naopak. Pejskovi poskytuje více svobody, protože nemusí být nikde přivázaný a vy se přitom celý den neděsíte, že vezme do zaječích a pokusí se na svém výletě přejít frekventovanou silnici.

 

Proč elektronický ohradník?

Ne každý dům bývá klasicky ohrazen – plot například nezabezpečuje celý pozemek, popřípadě oplocení není vůbec v plánu, co se týče architektonického řešení. Někteří pejsci jsou navíc šikovní a dokážou překonat i běžnou ohradu, takže si na ně s obyčejným plotem vůbec nepřijdete. Cestičku ven si najde i velký pes.

Je rozdíl mezi elektronickým a elektrickým ohradníkem?

Ano. Elektrický ohradník se podobá spíše ohradníku pro dobytek. Pozemek je obehnán lankem a to zůstává pod napětím. Systém elektronických ohradníků obsahuje izolovaný drát, který lze zakopat pod zem, a stává se tedy neviditelným.

Systém drátového ohraničení můžete rozmístit, jak potřebujete, což představuje velikou výhodu. Je možné ho zakopat do země, a proto není špatné si svůj plán rozvrhnout dopředu, abyste si zbytečně nerozkopali celou zahradu. Pejskovi nasadíte obojek, který má více úrovní impulzu a zvíře postupně dostává signály, že se ocitá v nežádoucí zóně. Představte si třeba, že jste se právě přestěhovali do nového, zatím neoploceného domku nebo jste se rozhodli pro řešení v podobě živého plotu, který samozřejmě není celistvý. Když do takového domku přivedete umíněného psa, který si zkrátka usmyslí, že bude následovat stopu zachycenou na kraji pozemku, jste v podstatě donuceni ho zavřít třeba na polovinu dne. Chudák pes! Určitě jste se nestěhovali z bytu na venkov, abyste mohli svého miláčka zase omezovat v pohybu.

Někteří pejsci rádi rozhrabávají záhonky a dovádí na okrasných zahrádkách, které jste si předtím pracně vyšperkovali. Jestliže přijdete odpoledne z práce a spatříte to nadělení, pes si zpětně neuvědomí, co udělal špatně. V době vašeho příchodu domů už možná uběhlo několik hodin od okamžiku, kdy zvíře dovádělo. Elektronický neviditelný plot je tvořen vysílacím generátorem, který posílá impuls do obojku, a upozorňuje vašeho pejska na to, že chodí někam, kde nemá co dělat. Důležité je, že elektronický ohradník vám zvíře pomáhá cvičit ve chvílích, kdy nejste přítomni a nemůžete ho vychovávat. Pes při přiblížení k zakázanému pásmu nejdřív uslyší zvukové signály a teprve pak dostane impuls. To znamená, že příště možná stihne zareagovat už na zvukový efekt - bude vědět, že dál nesmí. Vůbec tedy nemusí docházet k elektrostatickému impulsu.

Čtěte také: Jak odnaučit psa utíkat

 

Když elektronický ohradník, jakou značku zvolit?

Elektronické ohradníky se vyrábějí ve variantách podle velikosti plemene tak, aby nikomu neublížily – vám, dětem a samozřejmě ani samotnému zvířeti. Jsou uzpůsobené pro malé, střední i velké psy, popřípadě pro kočky. Rozhodně neuděláte chybu například se značkami Reedog, Num‘Axes nebo Petrainer, které vyrábějí kvalitní a funkční produkty. Tyto značky se zaměřují právě na elektronické ohradníky přizpůsobené velikosti plemene a samozřejmě také velikosti pozemku. Existují varianty pro malé zahrady, stejně tak pro obrovské pozemky.

Čtěte také: Jak vybrat neviditelný plot?

Elektronický ohradník Reedog

Velice dobře je řešen systém elektronického ohradníku značky Reedog , protože jako jediný na světě kombinuje neviditelný ohradník a výcvikový obojek. Takový je právě typ Reedog FX-500, který vám pomůže zároveň cvičit psa na procházkách, aniž byste museli investovat do dalšího obojku. Zónu ohradníku lze nastavit na deseti úrovních v různé vzdálenosti. Úrovně impulzu, který psa upozorňuje, jsou celkem tři. Tento ohradník stejně jako třeba Reedog FX-300 je vodotěsný, vysoce kvalitní a u zákazníků velice oblíbený.

Elektronický ohradník Num’Axes

 Num‘Axes je prvotřídní francouzská značka, která kombinuje kvalitu s atraktivní cenou. Elektronický ohradník Pet at school nabízí největší množství funkcí na současném trhu. Jedná se o stoprocentně ověřený typ ohradníku, který je vhodný pro psy od 5 do 50 kg. Dalším příkladem, který zobrazuje spolehlivost této značky, je typ elektronického ohradníku Canifugue Small. Umožňuje osmi-úrovňové nastavení impulsu a také nastavení varovné a korekční zóny a hodí se pro střední a malé psy.

Elektronický ohradník Petrainer

Hledáte-li spolehlivé, ale levné řešení, které poskytuje všechny základní funkce, určitě sáhněte po značce Petrainer. Třeba typ Petrainer PET803 je základní dobíjecí zařízení, které se hodí pro větší a méně citlivé psy. Obsahuje senzor, jaký rozpozná, jestli se pes pohybuje, a šetří tedy energii v případě, že zvíře například spí. Tento ohradník sice neumožňuje nastavení síly impulzu, ale šířku zakázané zóny upravit lze. Jedná se o nejprodávanější značku, jejíž oblíbenost u zákazníků má své opodstatnění, nabízí totiž cenově dostupné a zároveň spolehlivé řešení.

Výběr elektronických ohradníků najdete tady. Zajímat by vás mohly také informace o elektronických obojcích.